Bosmans & Brusselmans, Geassocieerde notarissen te Leuven (Heverlee)

 

Bosmans & Brusselmans

Geassocieerde notarissen te Leuven (Heverlee)

De vennootschapsvorm

Indien een onderneming beslist haar activiteiten uit te oefenen onder de vorm van een vennootschap, rijst de vraag welke vennootschapsvorm het best past bij haar doelstellingen en verwachtingen.
Het antwoord op deze vraag hangt af van het antwoord op een aantal andere vragen. Is er een groot ondernemingsrisico? Wenst men een grote statutaire vrijheid? Wenst men eerder een besloten dan wel eerder een open samenwerkingsverband?

 

Doorgaans zal de ondernemer wensen dat zijn vennootschapsvorm alvast aan de twee hiervoor besproken criteria van rechtspersoonlijkheid en beperkte aansprakelijkheid voldoet.

Drie vennootschapsvormen voldoen aan beide criteria voor alle oprichters: de naamloze vennootschap (nv), de besloten vennootschap (bv) en de coöperatieve vennootschap (cv). Het zijn dan ook de meest voorkomende vennootschapsvormen.

Zowel bij de bv als de cv is sinds 1 mei 2019 het kapitaalbegrip weggevallen, wat betekent dat de oprichters formeel gezien geen 18.550 euro meer moeten voorzien. Het wettelijk minimum is geen vereiste meer.

 

In deze rubriek op notaris.be zal dan ook voornamelijk aan deze drie vennootschapstypes aandacht worden geschonken.